Afgelopen weekend werden de Afdelingskampioenschappen van Midden gehouden op een ongebruikelijk moment. Vanwege de coronacrisis moest het evenement worden uitgesteld en gesplitst in twee weekenden die ver uit elkaar lagen. Zaterdag 11 juni speelden de hogere senioren met een verrassende ontknoping. De 15-jarige Teun Salentijn werd de jongste winnaar ooit van de AK senioren. Maar het had heel anders kunnen aflopen als…

Toernooileider Duco Lieste schreef een uitgebreid verslag.

Onderdeel Positie Naam Club
Enkel 1 – Winnaarsronde 1e Teun Salentijn (3) TTV Hilversum
2e Hans Den Blanken (4) TTV Hilversum
Enkel 1 – Troostronde 1e Rick Bakker  (8) TTV Hilversum
2e Jeroen Vonk (23) Almeerspin

In de hoogste enkelklasse waarin de ratings van maar liefst 2007 tot 1480 uiteenliepen, werd er door 24 deelnemers in 4 poules van 6 spelers gestreden. De beste prestatie werd hier misschien wel geleverd door de als voorlaatste (23e) geplaatste Jeroen Vonk (ELO 1482). Jeroen wist met aantrekkelijk en aanvallend spel – na 5 gewonnen partijen tegen vooraf sterker geachte tegenstanders – de finale van de troostronde te bereiken. In deze finale tegen Rick Bakker (ELO 1689) kwam hij op een 2-1 voorsprong, maar wist dit in een 4e – tot 8-8 gelijkopgaande game – net niet te verzilveren. Rick bleek te vast en won vervolgens overtuigend de beslissende 5e game en daarmee de troostronde van de hoogste enkelklasse.

Twee poules verliepen veelal naar verwachting volgens de plaatsingslijst. Opvallend was dat de in zijn poule als laatste geplaatste Mees Kofman (21) tweede werd door maar liefst 3 partijen winnen. De meest spannende partij poulewedstrijd was misschien wel tussen Elwin Huiden en Caspar Veenboer. De in dit toernooi als tweede geplaatste Elwin (ELO 1989) had voorafgaand aan de laatste poulewedstrijd op overtuigende wijze – met 3-0 – korte metten gemaakt met zijn vier andere tegenstanders. Voor de als tweede in zijn poule geplaatste Caspar (ELO 1805) ging dit iets minder makkelijk (3-2, 3-1, 3-2 en 3-1), maar ook hij won zijn eerste vier wedstrijden. Van de wedstrijd tussen Elwin en Caspar is 1 punt gefilmd; achteraf bleek dit toevallig ook nog het winnende punt in de beslissende 5e game. Onderstaand de video:

De halve finale tussen Teun Salentijn en Arnoud Meijer eindigde in een anticlimax. De als eerste geplaatste Arnoud Meijer (ELO: 2007) verloor in zijn eerste 6 wedstrijden tot aan de halve finale geen enkele game. In de halve finale – tegen de jongste deelnemer en als 3e geplaatste Teun Salentijn (ELO: 1921) wist Arnoud na 2 spannende games (11-8, 8-11) na een 11-5 in de 3e game op een 2-1 voorsprong te komen. Aan het begin van de 4e game trad er bij Arnoud een hevig pijnlijke zweepslag op – een blessure die hij 8 maanden geleden ook al had – en kon hierdoor de wedstrijd niet uitspelen. (Lees verder onder de foto’s)

In de andere halve finale won Hans den Blanken met 3-1 van Caspar Veenboer. Caspar kwam minder goed in de rally’s mede door de servicekwaliteit- en variatie van Hans waar Caspar het zichtbaar lastig mee leek te hebben.

In de finale voor de titel Afdelingskampioen NTTB-Midden 2022 werd er daarom gespeeld door de als derde geplaatste jeugdspeler Teun Salentijn (ELO: 1921) die overigens in de kwartfinale de andere favoriet (de nr. 2 geplaatst: Elwin Huiden) in 5 games wist uit te schakelen. Tegenover Teun stond de ervaren en tweevoudig afdelingskampioen Hans den Blanken (ELO: 1846). De eerste twee games kwam Hans op een 9-7 voorsprong, maar Teun wist tweemaal gelijk te komen. Op deze twee belangrijke (9-9) momenten was Teun net even iets scherper of maakte Hans een duur foutje waardoor Teun met 2-0 (11-9, 11-9) voorkwam. In de derde game kwam Hans al snel een aantal punten achter en leek er toen zelf ook niet echt meer in te geloven. Teun won de laatste game met 11-5 en werd hiermee afdelingskampioen Midden 2022. Hij onttroonde hiermee de laatste afdelingskampioen Mick de Vette die helaas niet mee kon doen om zijn titel te verdedigen.

Onderdeel Positie Naam Club
Enkel 2 – Winnaarsronde 1e Tamás Tözsér (3) UTTC
2e Eddy Nieuwenbroek (8) LTTC
Enkel 2 – Troostronde 1e Ronald Lammertse (13) TTV Hilversum
2e Henk van Winkoop (5) TVP

In de enkelklasse 2 werd er in poules van 7 (1 van 6) door 27 spelers gespeeld. Hier was het niveauverschil maximaal 260 ELO punten en waren er dus ook meer verassingen te verwachten. Opvallend was dat geen van de spelers die als eerste geplaatst was, hun poule wist te winnen.
In de finale stond de Hongaarse speler Tamás Tözsér (ELO: 1441 fanatiek trainingslid bij SVE en competitiespelend bij UTTC). Ook vermeldenswaard is dat Tamás vrijwel onafgebroken achter elkaar – het hoogste aantal (14) – wedstrijden heeft gespeeld van alle spelers: in zijn gelegenheidsdubbel (samen met Franek Bober) speelde hij ook nog 5 partijen en wisten zij de halve finale te bereiken. Tamás verloor in de poulefase alleen van Pim Kleine Rammelkamp, maar wist zijn overige 8 enkelpartijen allemaal te winnen. De andere finalist was de gevaarlijke outsider – de als nr. 8 geplaatste – Eddy Nieuwenbroek (ELO: 1393) die in zijn 7-kamp – erg knap – slechts 3 games verloor en in de halve finale wel wist af te rekenen met Pim Kleine Rammelkamp. Iets meer uitgerust (9 wedstrijden) mocht Eddy beginnen aan zijn finale tegen Tamás. Met zijn uitstekende effectservices wist Eddy zijn eerdere tegenstanders te ontregelen maar tegen de linkshandige korte-noppen-speler Tamás lukte dit minder goed.
Na 3 spannende games (11-8, 12-10 en 11-9) wist Tamás dit in een sterke 4e game (11-3) te verzilveren en zo de verdiende winnaar van de enkelklasse 2.

Onderdeel Positie Naam Club
Dames 1e Angelique v.d. Bosch TTV Hilversum
2e Annerieke Plette TTV Hilversum

Bij de dames waren er helaas slechts twee deelnemers. De ervaren Angelique bleek hierin veel te sterk en won met 3-0 (11-2, 11-6, 11-5).

Onderdeel Positie Naam Club
Dubbel 1 1 Lars Banning + Teun Salentijn (2) TTV Hilversum
(finale is niet gespeeld) 2 Arnoud Meijer + Rick Bakker (3) TTV Hilversum
Dubbel 2 1e Bente Beek+Mees Kofman (2) TTV Hilversum
2e Harrie Kuijvenhoven+Jibbe Van Vliet (1) TTV Rega

Interesse in alle gespeelde wedstrijden? Bekijk de uitslagen op Nederlandse Tafeltennisbond – AK Midden 2022 Hogere Senioren – Schema’s (toernooi.nl).

Alle foto’s: Frans Wieringa