Op 15 en 16 oktober speelt het Nederlandse herenteam twee interland wedstrijden in Sarajevo (Bosnië-Herzegovina). Dit zijn de groepswedstrijden van de 1e ronde voor het EK Teams.

Selectie
Voor deze interlands zijn Kas van Oost, Gabrielius Camara, Milo de Boer en Barry Berben geselecteerd. Zie ook onze eerdere berichtgeving hierover. Zij spelen op zaterdag tegen Noorwegen en op zondag tegen Ierland.

Toernooi opzet
De titelhouder (Duitsland, zowel bij dames als bij de heren) en de organisator van de finaleronde (Zweden) zijn direct geplaatst in de finaleronde.

1e ronde
In de 1e ronde spelen bij de heren 40 landen mee en bij de dames 37 landen. De 1e ronde wordt op drie niveaus gespeeld, te weten A, B en C.

  • Niveau A bestaat uit zes groepen van elk drie teams. Dit zijn de nummers 2 t/m 20 van de vorige EK. In deze A-groep spelen de Nederlandse dames.
  • Niveau B bestaat bij de heren uit zes groepen van elk drie teams en bij de dames uit vijf groepen van elk drie teams. De Nederlandse heren komen uit in deze groep.
  • Niveau C zijn de landen die de vorige EK niet hebben gespeeld.

De nummers 1 en 2 van de A-groepen (bij elkaar 12 teams) plaatsen zich voor de finaleronde die van 10 tot 17 september 2023 gespeeld wordt in Malmö (Zweden). De nummers 3 van de A-groepen zullen verder spelen in de 2e ronde.

2e ronde
De nummers 1 en 2 van de B-groepen gaan door naar de 2e ronde en spelen daarin met de nummers 3 van de A-groepen, in vijf groepen van drie, om de resterende 10 plaatsen in de finaleronde. Om door te gaan naar de 2e ronde is het voor de heren noodzakelijk om komend weekend als 1e of 2e te eindigen in de poule. Deze 2e ronde zal in het voorjaar 2023 gespeeld worden. De landen die op de 3e positie eindigen in deze 2e ronde zijn uitgeschakeld. De loting voor de 2e ronde vindt plaats zodra de 1e ronde is voltooid.

Finaleronde
In de finaleronde zullen de 24 geplaatste teams om de Europese titel gaan strijden. De teams worden ingedeeld in acht groepen van drie, waarvan alleen de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor 1/8 finales. Na de poulefase is het knock-out systeem van toepassing. De loting voor deze finaleronde zal in augustus 2023 verricht worden.

Shuohan Men in actie

Dames
De Nederlandse dames zijn in de A-groep ingedeeld bij Slowakije en Frankrijk. Zij zouden dit weekend spelen tegen Frankrijk, maar deze wedstrijd is uitgesteld en zal in het voorjaar 2023 worden gespeeld. Zie onze eerdere berichtgeving voor meer informatie. De wedstrijd tegen Slowakije wordt op donderdag 27 oktober gespeeld in Bratislava. Namens Nederland zullen Shuohan Men (Nederlands kampioen), Tanja Helle (winnares Masters) en Sanne de Hoop voor deze wedstrijd worden opgesteld. De nummers 1 en 2 van die groep plaatsen zich voor de finaleronde. Mochten onze dames als nummer 3 eindigen dan spelen zij verder in de 2e ronde.