De eerste kwalificatiewedstrijd van ons damesteam voor het EK Teams (2023) werd op donderdagavond 27 oktober gespeeld in Bratislava (Slowakije). Het team, bestaande uit Shuohan Men, Tanja Helle, Sanne de Hoop en coach Marcel Kraa, stond voor de grote uitdaging om het Slowaakse team, dat kwartfinalist was op het WK in Chengdu, te verslaan.

Wedstrijd
In de eerste wedstrijd nam Tanja Helle het op tegen de sterke kopvrouw Barbnora Balazova (WR 48). Na een spannende eerste game, die Tanja won, maakte de Slowaakse gelijk door de tweede game met 11-5 te pakken. Tanja, die onbevangen kon spelen, wist weer op voorsprong te komen door de derde game te winnen. In de uiteindelijke beslissende vijfde game dwong Tanja de Slowaakse tot het uiterste, maar Balazova was op het eind net iets vaster. Ook de wedstrijd tussen Shuohan Men en Ema Labosova (WR 179) werd pas beslist in de vijfde game, maar nu was de winst voor Nederland.

In de derde wedstrijd kwam Sanne de Hoop tegen Tatiana Kukolkova (WR 100) niet lekker in haar spel. Met 3-0 moest ze zich gewonnen geven waardoor Slowakije op een 2-1 voorsprong kwam. Shuohan Men had in haar wedstrijd tegen Balazova bij de start weinig in te brengen. Bij een 2-0 achterstand in games zorgden een aantal tactische aanpassingen dat Shuohan meer grip op de wedstrijd kreeg. Helaas was dit niet genoeg en ging de game met 11-9 naar de Slowaakse. Coach Marcel Kraa kijkt er met een goed maar dubbel gevoel op terug: “We zaten dichtbij een 2-0 voorsprong en dan kan de wedstrijd heel anders lopen, maar helaas”.

Vervolg
Naast Slowakije is ook Frankrijk een sterke tegenstander in deze kwalificatieronde voor het EK Teams. Frankrijk behaalde brons bij de laatste Europese Kampioenschappen in 2021. De datum waarop de wedstrijd tegen Frankrijk wordt gespeeld is nog niet bekend. De nummers 1 en 2 van de poule plaatsen direct zich voor het EK Teams dat van 10 t/m 17 september 2023 in Malmö (Zweden) wordt gespeeld. Mocht het damesteam als 3e eindigen dan spelen zij verder in een 2e kwalificatieronde. Lees hier meer over de procedure.