Blauw-Wit Almelo zet de poorten wagenwijd open voor nieuwe jeugdleden. Bestuurslid Kristoff Derveaux en (jeugd)trainer Jos Reuvekamp leggen uit hoe de ambitieuze club uit de afdeling Oost inzet op ledenwerving.

Veel tafeltennisclubs worstelen met het behoud én werven van jeugdleden. Ook Blauw-Wit Almelo vindt het lastig om structureel jonge tafeltennissers naar de zaal te lokken, maar onderneemt met een speciale ledenwervingscommissie in ieder geval voldoende actie om deze uitdaging aan te gaan. “We tellen bijna 80 leden van wie er zo’n 15 vallen onder de categorie jeugd”, zegt wedstrijdsecretaris Kristoff Derveaux. “Het zijn enthousiaste kids waar we heel blij mee zijn en we vinden het belangrijk dat zij het naar hun zin hebben op de club. Want als je een florerende vereniging wilt blijven, heb je meer jeugdleden nodig.”

Ledenwervingscommissie
Blauw-Wit Almelo was present op het Verenigingscongres tijdens het NK Tafeltennis 2019, waar een afvaardiging van de club de workshop ‘Behoud van jeugdleden is een vak apart’ volgde en raakte geïnspireerd. “We hebben hierna een ledenwervingscommissie opgericht, die verschillende actiepunten heeft uitgevoerd”, zegt (jeugd)trainer Jos Reuvekamp. Er kwam een stappenplan en er werden activiteiten gepland, bijvoorbeeld een rondgang langs scholen. Basisschoolkinderen kregen in het najaar van 2019 gymlessen door onze vrijwilligers en ons scholierentoernooi was een groot succes”, zegt Reuvekamp. “De basisschoolkinderen die daaraan meedoen, zijn altijd laaiend enthousiast, vinden het ontzettend leuk om te tafeltennissen. Ze kregen daar allemaal een mooie flyer en een aanbod om gratis te komen trainen bij Blauw-Wit. Sportbedrijf Almelo heeft ons ondersteund in onze acties, we zijn hen ook erg dankbaar.”

Bron: Facebook Blauw Wit Almelo

Extra trainingen
Van dat aanbod werd gretig gebruik gemaakt, want de dinsdagavond was zó populair, dat er zelfs op woensdagmiddag een extra speelmoment werd gecreëerd om alle kinderen kennis te laten maken met tafeltennis. Hoe houdt je als club daadwerkelijk nieuwe leden over aan zulke acties? “Kinderen die talent hebben, tonen vaak interesse in een lidmaatschap. Ook kinderen die nog niet op een sport zitten en duidelijk plezier hebben, zijn potentiële leden. Daar liggen kansen”, zegt Derveaux.

Duidelijke strategie
Derveaux loopt al sinds jaar en dag rond bij Blauw-Wit Almelo en ook Reuvekamp kent de club door en door. Door de jaren heen hebben ze veel jeugdleden zien komen en helaas ook weer zien gaan. “We hebben jarenlang te weinig tijd en energie gestoken in ledenwerving”, zo kijkt Derveaux terug. “Als je als club niets doet en maar afwacht, komen de leden niet zomaar naar je toe. Je moet een duidelijke strategie hebben en doelen stellen. Met enthousiaste vrijwilligers die continu bezig zijn met promotionele acties en het bezoeken van scholen, kun je een eind komen. Ook is het fijn om af en toe kennis uit te wisselen met andere clubs. Of we tevreden zijn? We doen ons best, maar willen nog altijd dolgraag meer jongeren enthousiasmeren voor onze club. We gaan graag in gesprek met tafeltennisverenigingen die eens met ons willen praten over ledenwerving en behoud.”

Bron: Facebook Blauw Wit

Jeugd brengt nieuwe jeugd mee
Ook de zichtbaarheid van de club en uitstraling is van belang als je aan ledenwerving doet, zo weet Derveaux. “Je website moet op orde zijn en het is goed om contact te onderhouden met de gemeente, met scholen en met de lokale pers.” Volgens trainer Reuvekamp is het qua behoud van jeugdleden uiteraard ook cruciaal dat de kids zo veel mogelijk plezier maken achter de tafel, maar ook op momenten dat er niet gespeeld wordt. “De organisatie van leuke activiteiten helpt ook zeker. Want tevreden jeugdleden brengen nieuwe leden mee.”

De coronatijden hebben de ledenwervingsplannen van Blauw-Wit Almelo behoorlijk gedwarsboomd, maar de vereniging laat zich niet ontmoedigen door deze tegenslag. “Helaas gaat onze zaal dicht kort na 1 juli, maar na de zomer zetten we onze schouders onder nieuwe projecten.”